André Rieu

André Rieu is een Nederlands violist en orkestleider. Hij reist met zijn orkest over de hele wereld en zijn shows kunnen zich meten met bekende internationale rockoptredens. Hij is hiermee Nederlands grootste muzikale exportproduct. 

Zijn Johann Strauß Orchestra begon in 1987 met 12 leden en speelde het eerste concert op 1 januari 1988. Naarmate de jaren vorderden groeide het gezelschap, dat nu met 80 tot 150 muzikanten speelt.

In 2009 stond hij op de zesde plaats van bestverkopende artiesten wereldwijd, hiermee o.a. Britney Spears, Metallica  en Beyoncé achter zich latend. Hij haalde dat jaar een omzet van ruim 95,8 miljoen dollar (ruim 67 miljoen euro) en verkocht wereldwijd 834.992 kaartjes.

In Maastricht geeft hij sinds 2005 elke zomer groots opgezette, fantastische open air concerten op het Vrijthof, waar honderdduizenden mensen vanuit de hele wereld naartoe komen.

Rieu is sinds 2002 ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 5 maart 2009 werd hij geridderd in de Franse Orde van Kunst en Letteren voor het uitdragen en populair maken van de klassieke muziek.

Mis de kerstconcerten van 2024 in het MECC Maastricht niet! Wees er snel bij, want de kaartverkoop is gestart voor 13, 14 en 15 december 2024. Kijk en boek via zijn website

Het interview wordt binnenkort aangepast gepubliceerd in Max Magazine en is over ca 6 maanden op deze website te lezen

Tip 1:  Neem risico's, probeer alles en leer van je fouten.  

De mooiste dingen in het leven komen niet vanzelf. Discipline en 100% geven is noodzaak. Vergeet onderweg niet om jezelf te kunnen lachen, want zonder humor heb je niets aan je harde werk.

Het leerproces zit meer in je ontwikkeling, niet het bereiken van je doel. Wanneer je streeft naar een doel, zijn er vaak obstakels en uitdagingen die je moet overwinnen. Deze obstakels bieden kansen voor persoonlijke groei, leren en zelfontwikkeling.

Het proces van het overwinnen van hindernissen, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het verkrijgen van inzicht is waar het eigenlijke leren plaatsvindt.

Over talent

 Uit het interview van André Rieu

"Je wordt niet geboren precies wetende wat je wil of waar je goed in bent, daar groei je langzaam in. Het kan, zeker in het begin, helemaal niet duidelijk zijn wat jouw talent is. In het rapport van de 2e klas van de lagere school stond er ´Er zal niet veel terecht komen van André´. Dat hadden ze mooi mis. Een rapport zegt echt niet alles over je toekomst. Er moet wel iets van talent in je aanwezig zijn, een vlammetje dat aangewakkerd kan worden en kan groeien. Je kan niet iets uit niets maken.

Enerzijds is mijn talent grotendeels aangeboren en op mijn vijfde ben ik al begonnen met viool spelen, anderzijds heeft het me vele jaren gekost om te komen waar ik nu ben. En je zult er dingen voor moeten laten. Ik wilde vroeger ook weleens voetballen op straat in plaats van oefenen, maar nu ben ik heel blij dat ik het volgehouden heb. De mooiste dingen in het leven komen niet vanzelf.

Als je echt iets wil bereiken, zul je er hard voor moeten werken. Ik wist al heel vroeg dat ik een orkest wilde en daarmee de wereld rondtrekken. Dat het mij gelukt is, heeft uiteindelijk net zo veel te maken met doorzettingsvermogen als talent."

Whatever does not kill us

Onderzoek laat zien dat soms risico's nemen en fouten maken goed zijn voor je groei en succes. Als je mentaal sterk bent en kunt herstellen van moeilijke tijden, betekent dat vaak dat je het goed doet in je leven en dat je je goed voelt.

(Bron: Seery, M. D., Holman, E. A., & Silver, R. C. (2010). Whatever does not kill us: Cumulative lifetime adversity, vulnerability, and resilience. Journal of Personality and Social Psychology, 99(6), 1025–1041). 

Test

Hoe gedisciplineerd ben jij? Klik hier voor een test (van Quest).  

Girls power concept. Woman strong boxing gloves raise hands blue sky background. Girl boxing gloves symbol struggle for female rights and liberties. Feminism promotion. Fight for female rights.

Tip 2: Volg je dromen, geen excuses

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Ontdek je talent & wakker het aan. Het volgen van één droom betekent soms afscheid nemen van andere, maar in feite is het de kunst van kiezen zonder echt te kiezen. Onthoud, een doel zonder plan blijft slechts een droom. De uitdaging ligt in het omzetten van dromen in daden. Dromen zijn geruststellend, maar actie ondernemen is waar de magie begint. En realiseer je dat jouw reis naar je droom even kostbaar is als het uiteindelijke doel en aarzel niet om onderweg plezier te hebben en bij problemen hulp te vragen.

Uit het interview van André Rieu: 

''Het is dus belangrijk iets te doen in je leven waar je helemaal achter staat. Ga ervoor, neem een keer een risico. Als ik mijn leven bekijk, hebben de risico´s zich op de een of andere manier altijd uitbetaald. Het dure decor leverde me een faillissement op, maar ook heel veel reclame. Het jaar erna waren alle tickets direct uitverkocht.

En door heel veel uit te proberen leer je vaak eerst wat je niet leuk vind, totdat je iets tegenkomt wat helemaal bij jou past. Wees eerlijk naar jezelf en accepteer waar je talenten wel of niet liggen. Iedereen kan iets vinden wat bij zijn of haar passie aansluit. En als je kiest om door te gaan met werk dat je niet leuk vindt omdat het zo goed verdient, is dat ook goed. Maar doe het dan bewust. Accepteer het en heb vrede ermee. Als je dat niet kan, ben je jezelf verplicht iets te veranderen, een nieuw risico te nemen.

Mijn overtuiging hierover past goed bij wat ik mijn 20 jarige zelf zou vertellen. Hij moet zijn droom blijven volgen, zoals ik ook gedaan heb. Het klinkt als een cliché, maar het is waar. Ik leef nu nog steeds mijn droom. Wat meer zou ik willen dan dit? ''

 

Maar hoe haalbaar is het dat iedereen zijn eigen droom vindt, zeker in de huidige tijd met eindeloze opties? We vroegen het Martine Ploegmakers, onze expert:

Expert opinion: Martine Ploegmakers, psycholoog

www.ploegmakerspsychologie.nl

Ik werk in Nijmegen in mijn eigen psychologenpraktijk in de basis GGZ veel met jongvolwassenen in de leeftijd van 18-25 jaar, in deze leeftijdsfase krijgt de identiteit steeds meer vorm, en worden er studie- en beroepskeuzes gemaakt. 

Deze groep meldt zich in mijn praktijk met name met lichte tot matige angstige en/of depressieve klachten waarbij deze keuze ook een probleemgebied kan zijn en samenhangt met de klachten.  

Als je altijd al een droom hebt gehad, intrinsiek (dat het uit jezelf komt), het geluk hebt een passie te hebben, volg dan je hart, en laat je niet weerhouden door angst, je innerlijke criticus of mening van anderen! 

Maar in de huidige tijd, een wereld met social media waarin alles maakbaar lijkt, kunnen jongvolwassenen gaan piekeren of het wel goed genoeg is wat ze doen; moet ik niet een eigen onderneming starten, een passie hebben of ambitieuzer zijn. Dan is mijn advies dat goed genoeg ook goed genoeg is. Uit onderzoek blijkt dat Satisficers, die tevreden zijn met wat ze hebben, gelukkiger zijn dan Maximizers, mensen die altijd blijven doorzoeken naar betere opties en zich vergelijken met anderen. In onze maatschappij ligt deze verleiding op de loer maar maakt ons niet gelukkiger. 

Tegenwoordig zijn er zoveel opties om uit te kiezen dat kiezen steeds moeilijker wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen sneller kiezen bij weinig opties en niet kiezen bij veel opties. Uiteindelijk is de eerste groep gelukkiger omdat ze hebben gekozen en zich uiteindelijk ook verenigen met hun keuze. Ik zie in de praktijk dat jongvolwassenen vastlopen op het grote aanbod mogelijkheden, bijvoorbeeld in het aanbod masteropleidingen, en zo helemaal niet meer komen tot een keuze. Helpend is kijken hoe de mogelijkheden te minderen, wat kan worden weggestreept. 

Maar mocht je je op een leuke en gezonde manier willen bezighouden met studie- en beroepskeuze; onderzoek dan je Ikigai, zoals de Japanners dat zo mooi noemen. Het ideaal is om een baan te vinden die aan vier eigenschappen voldoet. Dat betekent werkzaamheden waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je voor betaald wordt en wat de wereld (of omgeving) nodig heeft.

Les 3: Verdiep je in Natuurkunde, want het universum relativeert 

Moderne natuurkunde laat zien dat termen zoals tijd en ruimte willekeurig zijn. De grootsheid, oneindigheid, en ongrijpbaarheid van het universum kan relativerend werken. 

Maak je bewust van de complexiteit en het wonder van het universum, realiseer je dat perfectie en voorspelbaarheid zeldzaam zijn en we onderdeel zijn van een groot geheel. Misschien lijken jouw dagelijkse problemen opeens erg triviaal. 

 

Planet Earth in outer space. Elements of this image furnished by NASA

Uit het interview van André Rieu

"De tijd om te rusten en na te denken heb ik nodig, want ik heb een aangeboren nieuwsgierigheid en mijn hersenen staan niet stil: ik wil alles weten. Als ik als kind een blaadje aan een boom zag, dan wilde ik weten wat er in dat blaadje gebeurde, wat er in zat.

Nog steeds ben ik super nieuwsgierig. Op dit moment vooral naar het heelal en de vraag waarom we hier op aarde zijn. Ik heb het antwoord natuurlijk niet, maar aanneembaar is dat we geen doel hebben. Ik ben hier door toeval en het leven ontvouwt zich alleen in het hier en nu. Er is geen begin en er is geen einde. Tijd is sowieso een vreemd begrip.

Ik vind het ontzettend leuk om te lezen over theoretische natuurkunde, die de bizarre eigenschappen van ons universum blootlegt. Zo kunnen deeltjes tegelijkertijd op verschillende plekken zijn, en zouden er ontelbare parallelle universa mogelijk zijn.

Fascinerend! Ik laat deze theorieën mijn gedachtes inspireren, en kan daardoor ingewikkelde persoonlijke situaties en gebeurtenissen beter relativeren. Ik denk nu heel vaak ´waar wind ik me nu eigenlijk over op?´ En dan wordt het probleem meteen minder belangrijk."

Leuke en interessante links

Hier kun je op de computer naar het univers kijken. Liever in het echt? Via deze Link kun je op zoek naar sterrenkijkavonden, lezingen en evenementen in Nederland.

Dit enthousiaste filmpje met Carl Sagan legt de cosmic calendar hier uit (De Kosmische Kalender is een methode om de chronologie van het universum te visualiseren)

Leuk om te weten: over een paar maanden zal Nobelprijswinnaar Natuurkunde Gerard ‘t Hooft zijn wijsheden met ons delen! Zou hij de mening van Andre Rieu delen?