Aad van Toor

Adriaan Gerard (Aad) van Toor is in de oorlog geboren in Maassluis op 30 oktober 1942. Zijn vader overleefde de oorlog niet en het gezin groeide in armoede op. Aad werd met zijn broer Bas bekend als acrobatenduo The Crocksons en later vormde hij met zijn broer het beroemde duo Bassie en Adriaan. 

Aad van Toor heeft in zijn leven gewerkt als acrobaat, regisseur, tekstschrijver, acteur en zanger. In 1997 werd Aad samen met Bas benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2004 woont hij grotendeels van het jaar in het Spaanse Benalmádena.

Met de gezondheid van zijn broer Bas gaat het wat minder goed, hij zit in een rolstoel en kan moeizaam praten na een TIA en doet daarom niet mee met het interview. Maar tot de  dag van vandaag hebben ze goed contact en spreken ze elkaar regelmatig.

Lees hieronder verder, je kan 3 van zijn tips met uitleg, weteschappelijke achtergrond, mening van een expert of leuke links. 

Lees hier het hele interview!

Tip 1: Leer van ouderen.

Je realiseert het je soms niet meteen, maar je kan veel leren van mensen in jouw omgeving. 

Uit het interview met Aad:

''Het zijn de mensen die nu oud zijn, die invloed hebben gehad op de manier waarop het leven van jongeren nu is. Zo is de computer uitgevonden door iemand die nu oud is. Ik denk dat het heel goed is om van ouderen te leren, zij hebben het al meegemaakt en kunnen je tips geven.

Zo hebben Bas en ik het acrobatenwerk geleerd van mensen die het al konden. Een voorbeeld van iemand van wie ik veel geleerd heb was Rudi Carrell, hij was een pietje precies en wist precies hoe hij iets wilde. Als iemand iets niet deed wat hij wilde, liet hij ze dat weten. Een uitspraak van hem die ik mijn hele leven heb onthouden is dat hij zei dat de camera in dienst is van de artiest en niet andersom.

Op het moment dat hij zoiets vertelde begreep ik het, en vond het interessant. Maar pas veel later realiseerde ik me hoeveel impact hij heeft gehad op de rest van mijn leven. ''

Expert: Moniek van Daal, oprichter Club Goud

In 2010 begon ik als vrijwilliger bij een verpleeghuis bij mij in de wijk. Ik ging op bezoek bij senioren die het fijn vonden om vaker bezoek te krijgen. Veel senioren vertelden mij dat ze met het ouder worden het gevoel hadden steeds verder van de maatschappij af te drijven. Daar wilde ik iets aan doen en dat ‘’iets’’ werd in 2017 stichting Club Goud.

We zetten vernieuwende projecten op waarin we senioren opnieuw met de maatschappij verbinden. Kunst en cultuur, Talentontwikkeling, het vergroten van het sociale netwerk, vrijwilligerswerk en leuk komen daar altijd in terug. De maatschappij dagen we uit om anders naar senioren te kijken en van inclusie een speerpunt te maken.

(Moniek staat op de foto met haar team achteraan, 3e van links)

Q&A with the Grey

Ons nieuwste project heet Q&A with the Grey. Tijdens deze wervelende talkshow delen tachtigplussers vanaf het podium levensadvies met het publiek. Onder andere Thea(94), Riet(86) en Nilda (81) vertellen de mooiste verhalen, reageren op dilemma’s en beantwoorden vragen uit het publiek.

Het doel is om de wijsheid van senioren te delen, verschillende generaties samen te brengen en ook een breder beeld van ouder worden te laten zien. Daarnaast komen de senioren die meedoen meer te weten over jongeren, ontdekken ze nieuwe plekken in Nederland en ontwikkelen ze hun talenten op het gebied van presenteren.

Vanaf 2024 reist de talkshow langs scholen & festivals door heel Nederland.

Tip 2: Accepteer jezelf en anderen. Probeer de mensen in je omgeving niet te veranderen. 

Accepteer jezelf, met al je eigenaardigheden en levenservaringen. Dezelfde houding van acceptatie is goud waard als het gaat om de mensen om je heen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en karaktertrekken; het is wat ons uniek maakt. Verspil geen energie aan het proberen te veranderen van anderen; dat is een gevecht dat je niet kunt winnen. Heb respect en begrip voor elkaar, dat is veel belangrijker.

UIt het interview met Aad:

"Om zo lang met elkaar te kunnen werken heb je respect voor elkaar nodig. Mijn broer en ik hebben alle twee totaal  verschillende karakters, maar we hadden wel altijd hetzelfde doel.

Juist als broers kunnen we goed ruzie maken, ik weet dat we dat deden op een manier waarvan sommige mensen schrokken en dachten dat we een gigantisch bonje hadden, maar het kwam altijd weer goed. Doordat we ons hart op de tong hadden en altijd eerlijk naar elkaar waren, hebben wij al die jaren samen kunnen werken en we hebben nog steeds een fijne band.  


Ik ben 42 jaar met mijn vrouw samen, ik ben nog steeds ontzettend gelukkig met haar. Toen het serieus begon te worden, hebben we afgesproken dat we elkaar niet zouden proberen te veranderen. Accepteren hoe iemand is, want op die persoon ben je toch verliefd geworden? "

Interview  Mattheis van Leeuwen , Psycholoog en gedragsexpert


"Een veelgestelde vraag is of het mogelijk is om iemand anders te veranderen. Wat zegt de wetenschap hierover?"


Mattheis: Het antwoord is zowel ja als nee. De wetenschap laat zien dat verandering maar beperkt mogelijk is. Het is moeilijk iemand te veranderen, en het is net zo moeilijk om jezelf te veranderen. Het is vaak handiger te kijken welke omstandigheden of omgeving passen bij iemand of deze te zoeken dan iemand te laten veranderen om bij de omgeving te passen. Maar het is op dit moment een hot-topic in welke mate iemands persoonlijkheid te veranderen valt. 


"Een vraag die veel mensen hebben: hoeveel procent van ons karakter kunnen we eigenlijk veranderen?"


Ha, gooien met percentages is altijd link voor wetenschappers. Het varieert van wetenschappers die beweren dat 100% van wie we zijn genetisch vastligt tot de wat positievere die menen dat het ca 50% van ons karakter vast ligt. Het valt wel op dat zelfs de meest veranderbare inschatting (de 50%) er al vanuit gaat dat een groot deel onveranderbaar is. Ons karakter wordt dus gevormd door een mix van genetische factoren - onze aanleg die we bij de geboorte meekrijgen - en omgevingsfactoren, zoals de manier waarop we zijn opgevoed en onze levenservaringen (belangrijke of traumatische ervaringen). Waarvan genen - op basis van studies eeneiige tweelingen die genetisch identiek zijn - dus het meest impact lijken te hebben.


‘’Oke, dat is duidelijk. Maar als je dan toch wat wilt veranderen aan het karakter van  iemand of jezelf. Hoe doe je dat dan?’’


Te beginnen moet je goed begrijpen wie je bent om te weten wat je wilt veranderen. Het blijkt best moeilijk met alleen introspectie te achterhalen hoe je in elkaar zit. Gelukkig zijn er wel een aantal goede testen voor. Helaas bestaan er voor elke goede test ook tientallen commerciële slechte testen. Let dus goed op bij mensen die je in simpele kleuren of psychoanalytische typologieën willen plaatsen. Afijn, de beste test die we kennen zijn onder andere de Big-5 en de HEXACO die hiervan een doorontwikkeling zijn. Je kan deze  laatste gratis doen op hexaco.org, dat beheerd wordt door een groep onderzoekers. Hierna kan je natuurlijk zelf kiezen aan welke persoonskenmerken je wilt werken. Het vraagt wel continue aandacht en jarenlang werk, maar kan ook heel verlichtend zijn. Andere opties zijn coaching of therapie.

Een grote samenvatting van meerdere studies heeft ook laten zien dat een intensief programma van 4-8 weken ook al een flinke impact kan hebben op je persoonlijkheid en dan vooral op neuroticisme, waar je vaak minder van wilt hebben, en extraversie, wat vaak handig kan zijn om meer van te hebben. Interessant, en licht controversieel detail, is dat meer extraverte mensen vaak iets gelukkiger blijken te zijn dan introverte mensen zijn en dat je het aan kan leren door te proberen je meer extravert te gedragen. Beetje fake it til you make it dus.


 "Stel je voor: ik wil niet iemand veranderen, maar wel een bepaald gedrag aanmoedigen of tegengaan. Hoe doe je dat?"


Dat is veel makkelijker dan iemand persoonlijkheid te veranderen! Het wordt wel moeilijk om het gedrag voor langere termijn te veranderen en het kan natuurlijk een averechts effect hebben als iemand iets gaat doen wat niet bij hem of haar past. Of dat iemand er achterkomt dat je zijn of haar gedrag aan het sturen bent. Denk dus ook na over de ethiek hiervan. Maar over gedragsverandering is heel veel bekend. Het is zelfs een ambacht, vak en wetenschappelijk onderzoeksgebied.

Een van de meest belovende routes is om te achterhalen welk van de drie weerstanden iemand heeft tegen het uitvoeren van een bepaald gedrag. De weerstand kan zowel bewust als onbewust zijn. Als je de weerstand weet, bijvoorbeeld reactance, wat komt door het gevoel dat iemand je autonomie niet respecteert, dan kan je daar bijvoorbeeld de techniek weerstand ´erkennen´ gebruiken. Er zijn tientallen fascinerende technieken per weerstand. Het beste is wel altijd als de persoon zelf voelt dat hij of zij degene is die wil veranderen. Dat het dus intrinsiek voelt. 


 "Dus gaat het om het identificeren van onderliggende weerstanden en motieven en deze behoeftes correct aanspreken?"


´Ja precies. Een andere simpele effectieve techniek die meer inspeelt op het automatische en onbewuste is het gebruik van positieve bekrachtiging. Dit betekent simpelweg het belonen van gewenst gedrag. Dit kan iets kleins zijn, zoals een compliment geven als iemand het gewenste gedrag vertoont. Mensen reageren bijzonder goed op positieve aandacht. Dat Is iets wat we waarschijnlijk allemaal al intuïtief voelen en begrijpen, maar we zetten het heel weinig in. Mogelijk omdat we het spannend vinden om anderen complimenten te geven.

Voor het ontmoedigen van ongewenst gedrag is het belangrijk om duidelijk en consistent te zijn in je communicatie over waarom bepaald gedrag niet wenselijk is. En het is essentieel om direct feedback te geven op het negatieve gedrag en niet te lang te wachten. Daarbij is het vaak handig om iets niet te verbieden maar het ongewenste gedrag te vervangen door positief gedrag. Als je wilt stoppen met drinken valt er een gat. Je kan beter bedenken welk ander belonend gedrag je er in plaats van kan zetten.

Maar voor alle effectieve en langdurige gedragsverandering  is tonen van empathie cruciaal. Mensen moeten zich gehoord en begrepen voelen. Als ze het gevoel hebben dat er rekening met hen wordt gehouden, staan ze meer open voor verandering. Open deur? ´Ja. "Doen we het genoeg? "Nee."


"We weten nu dat veranderen moeilijk is, maar waarom zouden we überhaupt niet moeten proberen iemand te veranderen?"


Dat is de hamvraag. Evolutionair gezien is het helemaal niet handig om jezelf of anderen te veel veranderen. Dan worden wij en zij onvoorspelbaar. En laat voorspelbaarheid in gedrag nou precies een van de bouwstenen zijn van een goed functionerend maatschappij. Makkelijk te veranderen mensen zijn onvoorspelbaar en onvoorspelbaarheid leidt tot chaos. We zijn allemaal geboren met andere eigenschappen die allemaal een functie hebben.

De diversiteit zorgt voor creativiteit en houdt stagnatie in ontwikkeling tegen. Ja, dat betekent dat we soms rare gedragingen en persoonlijkheden gaan hebben aan de uiterste kanten van de populatie maar dat is nodig voor het ontwikkelen als mensheid. Ok, dit is allemaal wat gechargeerd, en natuurlijk kan het handig zijn om beetje te sleutelen aan jezelf, maar kijk uit met het idee dat alles maakbaar en veranderbaar is.

Het blijkt zelf dat het heel erg geloven in de maakbaarheid van geluk mensen ongelukkiger maakt. Dat wordt ook wel het geluksparadox genoemd. We zijn als maatschappij geobsedeerd door jezelf te willen verbeteren en veranderen. Een beetje is dus goed, maar we zijn te ver doorgeschoten

Mijn tip zou hetzelfde zijn als die van Aad van Toor: probeer jezelf en anderen niet te veranderen en zorg voor een goed evenwicht tussen acceptatie en aspiratie tot veranderen. Leer jezelf goed kennen en realiseer je dat een groot deel van sterke relaties gebaseerd is op wederzijds respect en open communicatie. Heb begrip, empathie en respect voor jezelf en anderen. Dan kom je al een heel eind. 

Tip 3: Altijd blijven lachen

Uit het interview van Aad

(Aad op de foto hierboven verkleed als Sinterklaas)

´´Humor heb ik geleerd van mijn moeder, ze was een klein emotioneel vrouwtje die een zwaar leven heeft gehad. Door haar humor heeft ze standgehouden. We hadden iets uitgehaald waar ze boos over werd en we kwamen thuis, ze was zo kwaad dat ze een pantoffel naar ons gooide. Die kwam per ongeluk in de lamp terecht. Ze moest daar zo ontzettend om lachen!

En als je lacht, kun je niet kwaad zijn. Ze zeggen ook weleens dat de joden de humor hebben uitgevonden door de problemen die ze hebben gehad. Er zijn altijd lichtpuntjes in het leven en humor is een goede manier om met tegenslagen om te gaan. 


Humor en gezelligheid, dat zijn dingen die ik altijd heb nagestreefd, ook in mijn privéleven. Thuis maken we het gezellig en kijk ik met mijn vrouw graag tv series, daar zijn we beiden dol op. ´´

Het advies van Bassie en Adriaan om te "blijven lachen" is meer dan alleen een slogan. Het is een levenshouding die kan helpen om zowel mentaal als fysiek gezonder en gelukkiger te zijn. Een paar voorbeelden: 

→Wist je dat er bij lachen ook al doe je dit zonder dat je je vrolijk voelt, stofjes vrijkomen die ervoor zorgen dat je je beter voelt? Probeer het maar eens: zet een glimlach op en probeer tegelijkertijd aan iets verdrietigs of stressvols te denken…je zult merken dat het lastig is om deze 2 te combineren.

→Er zijn nog veel andere oefeningen, waaronder lachtherapie en ook lachyoga. In moeilijke tijden kan lachen helpen om dingen in perspectief te plaatsen. Het kan ons eraan herinneren dat niet alles in het leven serieus en zwaar is.

→Lachen verbindt. Lachen is vaak een gedeelde ervaring en kan mensen samenbrengen.

→Gaat lachyoga wat te ver voor je, dan kun je ook naar Bassie en Adriaan luisteren: ze werden immers onder andere bekend om hun vrolijke liedjes. Het nummer benadrukt het belang van optimisme en veerkracht in moeilijke tijden. Want zeg nou zelf, als je dit nummer opzet, dan kun je toch niet anders dan (glim)lachen?