Bennie Jolink

Bernard (Bennie) Jolink werd geboren in Hummelo op 6 september 1946. Hij is de oprichter, zanger en gitarist van de Achterhoekse rockgroep Normaal

Deze band was de grondlegger van de boeren(dialect)rock in Nederland. Ze scoorden grote hits met ‘Oerend Hard’, ‘Mama, woar is mien pils’, ‘Niet noar huus toe goan’, ‘Alie’ en ‘Deurdonderen’ en zette zo de Achterhoek op de kaart. In 2015 zei hij deze band vaarwel omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet op te treden.

Hij zat daarna nog in  twee verschillende bands: De Motorband en De Pensionado's. In 2006 kreeg Jolink de Edison Oeuvreprijs uitgereikt. Hij kreeg de prijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse popmuziek met zijn band Normaal. Naast zanger is hij ook kunstenaar en schildert hij. 

Hieronder kun je zijn 3 tips lezen en voor het hele interview klik je op de button hieronder. Veel leesplezier! 

Tip 1: Vrouwen moeten aan de macht

Uit het interview met Bennie:

''Lezen is enorm goed voor je, het verrijkt je leven. Ik heb alles van Tolstoy gelezen en lees heel veel boeken over geschiedenis. Het is goed te lezen en het te hebben over wat er is gebeurd, oorlogen moeten we niet verzwijgen. Als je iets verzwijgt, kun je er ook niets van leren.

Zo lijken Wilders en Hitler enorm veel op elkaar. Beide roepen wat mensen graag willen horen en creëren een niet bestaande vijand, het is populistisch rechts gelul. Ze begrepen beiden dat een gezamenlijke vijand, de Joden of Moslims, samenhorigheid creëert. Als je die overeenkomst niet ziet, dan kan zo'n idioot als Wilders aan de macht komen en potentieel gevaarlijke beslissingen nemen. Dat vind ik eng.

Ik vind vrouwen trouwens ook veel geschikter voor bestuursfuncties, ze hebben bijvoorbeeld minder behoefte aan oorlog voeren. Ik stem altijd op een kordate tante en hoop dat een van hen later minister-president wordt. Hopelijk hebben we ooit een keer een volledig vrouwelijke tweede kamer. ''

https://meervrouwenindepolitiek.nl/ 

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een grotere culturele, etnische en genderdiversiteit beter financieel beleid voeren (1).Ook blijkt uit een grootschalig onderzoek door het McKinsey Global Institute dat het benutten van al het potentiële vrouwelijk talent de wereldeconomie een impuls van 12.000 miljard dollar zou opleveren (2)

Ref:
1. V. Hunt, D. Layton, S. Prince, ‘Why diversity matters’, McKinsey & Company.
2. K. Ellingrud, A. Madgavkar, J. Manyika, J. Woetzel, V. Riefberg, M. Krishnan, M. Seoni, ‘The power of parity: How advancing women’s equality can add $12 trillion to global growth’, McKinsey & Company.

Op de foto Hedy d'Ancona. Ook haar hebben wij geinterviewd en ze zal ergens dit jaar tips geven!

Tip 2: Als je 20 bent, moet je ophouden met zeuren over je opvoeding.

Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en schuif niet alles af op je ouders of jouw omgeving. Sowieso is zeuren slecht voor je gezondheid en je sociaal leven. 

 

Uit het interview met Bennie

''Als je 20 bent, moet je ophouden met zeuren over je opvoeding. Dan ben je volwassen en moet je het zelf uitzoeken. Je kan niet je hele leven alles afschuiven op je ouders. En je moet niet bang zijn om dingen te proberen.

In de oorlog waren heel veel mensen bang; bang voor de joden, bang voor de NSB. Mijn vader zat in het verzet, wist wat de risico´s waren maar was nergens bang voor. Dat heb ik van hem. Ik ben ook niet bang. Met de motorcross zorgde dat natuurlijk wel voor meerdere gebroken botten. Die consequenties moet je accepteren. Als de botten weer aan elkaar gegroeid zijn, ga je door. Het is nooit een milliseconde in me opgekomen om na een val ermee te stoppen.

Angst is een slechte raadgever. Het was vroeger een nuttig instinct, als je niet opgegeten wilde worden door een roofdier was het erg handig. Maar ondertussen is het een gevoel waar je niet te veel naar moet luisteren. Wij zijn meer dan onze instincten. ''

Waarom klagen mensen?

Mensen klagen soms om hun emoties te beheersen, wat kan leiden tot een vicieuze cirkel van negativiteit, vooral als je al angstig of somber bent. Persoonlijkheid en sociale invloeden beïnvloeden ook hoe vaak mensen klagen. Klagen kan bijvoorbeeld een band verbeteren tussen mensen. 

Enkele tekenen dat je misschien te veel klaagt:

  • Je uit negativiteit maar probeert geen oplossingen te vinden
  • Je piekert vaak over gebeurtenissen uit het verleden
  • Je hebt veel spijt en zou willen dat je dingen kon terugdraaien
  • Je ervaart vaak gevoelens van angst


Wat zegt de wetenschap over opvoeden:

Er zijn over het algemeen vier veelvoorkomende opvoedingsstijlen die vaak worden bestudeerd en geanalyseerd: autoritatief, autoritair, toegeeflijk en verwaarlozend. Elke stijl heeft zijn eigen kenmerken en kan verschillende effecten hebben op kinderen. Er is geen "beste" opvoedingsstijl, maar het is wel duidelijk dat er een slechtere uitkomst is als de ouders hun kind verwaarlozen of mishandelen. Verder lijkt het niet veel uit te maken. De grootste voorspeller van persoonlijkheid is genetica met >60%. Dat heb je alsnog je ouders, maar het is niet iets waar ze zelf invloed op hebben gehad. Dus als jouw ouders je met liefde hebben opgevoed op de manier waarop zij dachten dat dit het beste voor je was: dan kun je nu ophouden met zeuren. Al zou Freud wellicht een ander antwoord geven op deze stelling….

Een paar korte Tips om te stoppen met klagen over je opvoeding

-Focus je op de positieve dingen in je leven (en de dingen die je ouders gedaan hebben). 
-Probeer je in te leven in de positie van je ouders. Overweeg de uitdagingen en omstandigheden die zij hebben meegemaakt. Misschien zou jij hetzelfde gedaan hebben? 
-Communiceer open en eerlijk met je ouders over je gevoelens en behoeften. Jij bent nu ook volwassen en zo mag je je ook gedragen. 
-Moet je het echt kwijt? Dan kun je overwegen het op te schrijven of (kort) te bespreken met iemand in je omgeving. En ga dan weer door met een leuk onderwerp. 
-Geeft het echt problemen of zijn jouw ouders met een echte foute opvoedstijl? Zoek dan hulp bij een professional. Die kan je er bijvoorbeeld leren mee om te gaan.
-Zoek acceptatie in de oosterse filosofie (zie hieronder).

Acceptatie in de Oosterse Filosofie

In oosterse filosofieën en culturen, zoals het Boeddhisme en het Taoïsme, is de benadering van acceptatie van het leven vaak anders dan in westerse culturen. In tegenstelling tot sommige westerse filosofieën, waarin vaak wordt benadrukt om obstakels te overwinnen en actief doelen te bereiken, legt de oosterse filosofie meer nadruk op het accepteren van de wereld zoals hij is, met inbegrip van de onvermijdelijke veranderingen en uitdagingen. Het doel is om innerlijke rust en evenwicht te vinden door de stroom van het leven te volgen in plaats van ertegenin te vechten. 


In vroegere tijden was psychologische behandeling vaak diepgaand en gericht op het verkennen van het verleden (Freud). Tegenwoordig ligt de focus echter meer op het heden en acceptatie, wat meer in lijn lijkt te zijn met oosterse denkwijzen. Deze moderne psychologie legt de nadruk op mindfulness, het begrijpen van huidige gedachten en emoties en is minder terugblikkend. Het betekent echter niet dat reflectie op het verleden nooit relevant is, omdat dit soms noodzakelijk kan zijn om tot een volledig begrip en inzicht te komen. 


*de genoemde concepten over de invloed van genetica en opvoedingsstijlen op persoonlijkheid zijn algemeen erkende principes in de psychologie en zijn gebaseerd op een brede basis van wetenschappelijk onderzoek en literatuur.

 

black and grey Buddha statue on top of hill

Tip 3: Ben origineel

 (eventueel met drugs)

Kopieer niet van anderen, maar probeer iets nieuws te maken. Juist als je anders bent dan de rest, kan dat je succes brengen. 

Uit het interview met Bennie:

In een tijd dat andere artiesten aan de sterke drank waren, zoals whisky of wodka, propageerden wij het bier. Doe maar gewoon. De boeren drinken bier en met bier kun je gooien. Dat zul je met whisky of wodka niet doen. Maar goed, alcohol helpt je nergens mee behalve in sociale aspecten, je wordt er vrolijker en minder onzeker van.

Maar het blowen, dat was andere koek. In 1967 heb ik voor het eerst geblowd. Fantastisch! Het bleek een heel inspirerend drug te zijn. Een wijze les die ik er wel bij moet vertellen is dat je  nooit eerst moet gaan blowen en dan iets gaan doen, want dan gebeurt het niet meer. Je kunt het beste eerst ergens aan beginnen, bijvoorbeeld met schilderen of muziek maken, en dan blowen.

Ik mag nu natuurlijk niet meer roken, dus gebruik ik het in druppelvorm. Er worden deuren in je hoofd opengezet die anders dicht zouden blijven, je hoort details in muziek die anders verborgen zouden blijven. Je hoort, ziet en creëert iets nieuws. Het mooie is dat het nog steeds uit jezelf komt, je eigen hersenen maken het. Dat kan heel inspirerend werken. 

Expert opinion: Jeanette Bisschops

Curator, schrijver en kunstcriticus

Als kunstenaar - en daarmee bedoel ik iedereen die een vorm van kunst maakt, van filmmaker, beeldend kunstenaar, danser, tot muzikant - krijg je voortdurend te maken met labels zoals ‘originaliteit’ en ‘imitatie.’

Sinds de Renaissance betekent origineel zijn: tegen de autoriteiten in te gaan -tegen welke regel dan ook-, en voor onrust op te komen. Waar het voor de 16e eeuw vooral van belang was dat je als kunstenaar kon emuleren (het kopiëren van iets dat door iemand anders is bereikt en proberen het net zo goed te doen als zij), is originaliteit door de laatste eeuwen een criterium geworden om kunstwerken op te waarderen.

En juist origineel zijn is in deze digitale tijd, waarin we constant alles met elkaar zijn gaan delen en vergelijken, steeds lastiger aan het worden. Maar ook al is het verleidelijk om de veilige, reeds beproefde, weg te nemen -want wie wil nou het risico lopen om op zijn gezicht te gaan- leert de geschiedenis ons dat juist je eigen pad nemen tot nieuwe en succesvolle avonturen kan leiden.

En is het ook niet leuker om je eigen ding te doen?