Henk Schiffmacher
Henk Schiffmacher is geboren in Harderwijk op 22 maart 1952. Hij is een van Nederlands bekendste tatoeëerders.
Een aantal van de sterren die hij tatoeëerde waren Anouk, Rita Ora, Lady Gaga, Herman Brood, Robbie Williams, Kurt Cobain, Amy Winehouse en Pamela Anderson. Op 26 april 2017 ontving hij de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Schiffmacher is ook bekend als schrijver en kunstschilder.
Schiffmacher zet zich veelvuldig in voor het goede doel. Zo is hij ambassadeur voor Stichting Orange Babies, een stichting die zich inzet voor vrouwen en kinderen met hiv in Afrika. Ook is hij sinds juni 2010 samen met zijn vrouw Louise ambassadeur van Stichting B!NK, een stichting die zich inzet voor kansarme kinderen in de niet-westerse wereld.
Tip 1: Gebruik drugs, maar niet te veel
Uit het interview
''Ik zou het iedereen aanraden een keer drugs te gebruiken. Vooral als je ouder bent. Het is fantastisch spul als je weet hoe je er mee om moet gaan. Maar mijn moeder waarschuwde me al, als ergens ´te´ voor staat is het niet goed. Ik heb ADHD en gebruikte cocaïne in het begin als zelfmedicatie, ik had het gevoel dat ik beter functioneerde. Ik was geen downer, dus gelukkig had drugs zoals heroïne geen aantrekkingskracht op me.
Maar ik gebruikte cocaïne te veel en te lang, ik heb 40 jaar gebruikt, en heb vele nachten doorgehaald. Dat viel onder de ´te´ categorie van mijn moeder. Ik heb heel veel vrienden, mensen in hoge functies, zoals hoogleraren die regelmatig drugs gebruiken. Van hen hoor ik veel goede verhalen over microdosing. Dan gebruik je een beetje drugs, zoals LSD, om creatiever en productiever te worden.
Drugs heten niet voor niets geestverruimende middelen, niet geest beperkend. En God heeft niet voor niets voor ons planten gemaakt, die mogen we dan ook gebruiken. Wat fantastisch was, waren de periodes die ik doorgebracht met drugs en een fles drank en dan thuis ging schilderen. Die hebben een enorme partij schilderijen en tekeningen opgeleverd.
Ik vond drugs vaak enorm inspirerend, ik kon wel doorgaan met dingen blijven bedenken en opschrijven. Maar als je contact wil maken met je omgeving, moet je geen cocaïne gebruiken, het isoleert je. Je bent helemaal in je eigen flow, je eigen omgeving. Als je drugs weet te gebruiken waar ze goed in zijn, dan kun je een hele leuke tijd hebben. Het is benzine voor de creatieve motor.
Een andere tip is dat je geen zware drugsgebruikers in je omgeving moet hebben, aan die figuren heb je vaak weinig. Die zeggen dat ze schrijven, maar zijn al 20 jaar met een boek bezig.
Ze zeiden vroeger dat chinezen ´opium voor opa´ kochten, en dat vind ik een fantastisch goed idee; drugs gebruiken als je ouder bent. Als je in de laatste fase van je leven komt gaan je botten wat zeer doen, en precies dan kun je wel af en toe een opkikker gebruiken.
Dus als je opa een goeie snuif speed geeft dan wandelt hij zo de Albert Cuyp weer af. Of in het verpleeghuis wiet bonbons uitdelen, is goed voor de eetlust en sfeer. En ik weet zeker dat ze dan meer lol hebben.''
Reactie Michiel van Elk
Dr. Michiel van Elk is een vooraanstaand cognitief neurowetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit. Zijn expertise ligt op het snijvlak van wetenschap, spiritualiteit en bewustzijn. Michiel onderzoekt hoe het menselijk brein betekenis geeft aan ervaringen, variërend van alledaagse percepties tot mystieke belevingen.
Met een passie voor zowel onderwijs als onderzoek weet hij complexe onderwerpen op een toegankelijke en inspirerende manier over te brengen. Als wetenschapper publiceert hij regelmatig in toonaangevende tijdschriften en deelt hij zijn kennis via lezingen, workshops en media-optredens.
Drugs kunnen het leven verrijken. Er zijn genoeg verhalen bekend van mensen die onder invloed tot grootse prestaties en inzichten kwamen. Veel mensen hebben ook baat bij zelfmedicatie: het roken van een joint helpt patiënten met PTSS om beter te slapen en microdoseren met LSD schijnt te helpen bij clusterhoofdpijn.
En zelfs wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen die een psychedelische ervaring hebben gehad, dit rekenen tot één van de meest betekenisvolle momenten van hun leven. Persoonlijk hebben geestverruimende middelen, zoals psychedelica mij ook veel gebracht: ik heb er wonderschone ervaringen mee beleefd in de natuur of bij het luisteren naar muziek die me weer inspireerden voor mijn werk en onderzoek.
Maar daarbij is het wel van belang om niet alle drugs over één kam te scheren. Want geestveranderende middelen verschillen nogal in hun werking, effect en schadelijkheid. Alcohol (óók een drug) staat vrijwel bovenaan qua risicoprofiel: extreem verslavend en slecht voor de gezondheid. Ook opioden en stimulantia (bijvoorbeeld speed of cocaïne) komen er niet best vanaf en kun je als je gezond oud wilt worden, toch beter laten staan.
Andere middelen lijken juist weer minder schadelijk: psychedelica zoals LSD of psilocybine (het actieve stofje in paddo’s en magische truffels) komen er relatief goed vanaf.
Maar dat betekent zeker niet dat iedereen deze drugs zou moeten gebruiken. Gebruik van medicatie, een specifiek dieet, persoonlijkheid of een onderliggende aandoening (bijvoorbeeld gevoeligheid voor psychose): er zijn allerlei risicofactoren die maken dat sommige mensen beter geen geestveranderende middelen kunnen gebruiken. Daarom is het ook belangrijk om je hier goed in te verdiepen en je te laten informeren als je overweegt om dit ooit te doen. De website van het Trimbos en Jellinek, maar ook harm-reductie organisaties zoals Mainline zorgen ervoor dat er veel goede en betrouwbare informatie online beschikbaar is. Over waar je je drugs bijvoorbeeld kunt laten testen, zodat je weet wat en hoeveel je gebruikt.
En ook over hóe je deze middelen het beste en veilig kunt gebruiken. Want de effecten van verschillende drugs, hangen voor een belangrijk deel ook af van hoe je je voelt en de omgeving waarin je je bevindt (de zogenaamde ‘set’ en ‘setting’). Zit je niet lekker in je vel en heb je veel last van stemmingswisselingen, dan is de kans groot dat drugs (zeker op de lange termijn) dit alleen maar verergert.
Op een festival kunnen mensen flink de weg kwijt raken onder invloed van een dosis paddo’s op LSD, maar ook in een huiskamer kan het angstaanjagende ervaringen opleveren. Gebruik drugs sowieso nooit in je eentje en alleen in een omgeving waarin je je veilig en vertrouwd voelt.
En vraag jezelf af wat je er hoopt uit te halen. Gaat het je om het zoeken naar een gevoel van verbinding, inzicht in persoonlijke problemen of het tijdelijk even ontsnappen aan de realiteit? Er zijn namelijk ook veel andere manieren waarop je dit soort ervaringen kunt bereiken: de runner’s high, een ademwerksessie of
winterzwemmen om er maar een paar te noemen. Wacht dus nog even met je opa een snuifdoos voorhouden, want wellicht dat we in de nabije toekomst in verpleeghuizen oude-vandagen een duik in een bad vol ijsklontjes zien nemen.
Tip 2: Blijf avontuurlijk.
uit het interview met Henk
Avontuur
''Die avontuurlijke kant heeft altijd in mij gezeten, als klein kind had ik allemaal al vreemde soort ondernemingen. Ik maakte van een lege schuur een fietsenstalling, van dat geld kocht ik roomijsjes, die ik dan weer doorverkocht aan meisjes op het strand. Ik was altijd aan het handelen. Dat heb ik geleerd van mijn vader. Ik wil graag een fiets hebben, met Sinterklaas kreeg ik dan van hem een bel. De rest van die fiets moest ik zelf maar bij elkaar sparen.
Als jezelf avontuurlijker wil worden dan kan dat. De beste avonturen zijn beleefd door mensen die met een rijksdaalder in hun zak naar India vertrokken. Je hoeft maar ergens door geïnspireerd te worden om een avontuur te beginnen. Ik las een boek uit 1896 over een expeditie op Borneo en besloot erheen te gaan samen met een fotograaf en mijn vriend Anthony Kiedis, zanger van de Red Hot Chili Peppers. Hij was nog een onbekend broekie toen hij bij mij voor het eerst aanklopte voor een tatoeage. In Borneo gingen we op zoek naar traditionele tatoeëerders, maar de reis bleek toch iets avontuurlijker dan gedacht. We raakten de weg kwijt, zaten onder de schurft en bloedzuigers en Anthony werd steeds zieker. Uiteindelijk werd hij zo ziek dat hij met een helikopter geëvacueerd moest worden. Het was, zei hij later, het angstigste moment uit zijn hele leven. Oke, dat was misschien een beetje te veel avontuur, maar dan heb je wel een mooi verhaal.
Ik was in Amerika op een congres van de soldiers of fortune en Hunter S. Thompson was er ook. Omdat ze niet wisten wat ze met hem aan moesten, vroegen ze mij om met hem om te gaan. We hebben cocktails gedronken en dingen opgeblazen. Hij had een wonderlijke manier van werken, hij schreef alles zelf, maar had er wel een juffrouw mee die alle details bijhield. Welke mensen ergens waren, hoe laat het was, welke nummer de radio draaide etc. Uiteindelijk zijn we met ruzie uit elkaar gegaan nadat ik een foto van hem maakte waar hij schijtend op de plee zat. Ach, niet alle avonturen hoeven goed te eindigen. ''
microavonturen
Je hoeft geen Hunter S. Thompson of Anthony Kiedis te zijn om avonturen te beleven. Avontuur zit namelijk niet alleen in verre reizen of grootse expedities – het kan ook dichtbij huis beginnen.
De Britse avonturier Alastair Humphreys laat zien hoe dat kan. Hij introduceerde het concept van "microavonturen": kleine, haalbare avonturen die je in je dagelijkse leven kunt integreren. Of het nu gaat om een nacht onder de sterren in je achtertuin, een wandeling op een onbekend pad, of een dagtrip naar een plek waar je nog nooit bent geweest – avontuur is overal, zolang je er maar voor openstaat.
Tip 3: Maak plezier en doe domme dingen
uit het interview met Henk
''Het leuke van tatoeages is dat je iets stoms doet. Iets wat je totaal niet nodig hebt. Je in de naam van je vriendin op je arm zetten en dan zet je als het weer uit gaat wat anders er overheen.
Domme dingen doen is leuk, want het betekent dat je het ook weer op moet knappen. Je moet altijd een jonge hond blijven, ook al heb je stramme poten. Ze zeggen weleens: curiosity killed the cat. Ja, die poes overleefde het misschien niet, maar nieuwsgierigheid is belangrijker.
Willen weten wat iets is, wat iets betekent en hoe het in elkaar zit. Ook nu ik ouder word is die nieuwsgierigheid volop aanwezig, het wordt niet minder. Het leukste is om nieuwsgierigheid te hebben naar iets wat je niet direct iets oplevert, ik heb ooit een boekje gekregen dat ging over koosnamen van boeren voor geitjes in Oost Nederland. Er is dus iemand die daar 10 jaar over gedaan heeft.
Ja, natuurlijk, je bent de jager, je moet zorgen dat je te eten en drinken hebt en een dak boven je hoofd. Dat zijn de eerste levensbehoeftes. Maar meteen daarna komt plezier. ''
Plezier maken
In onze drukke levens vergeten we vaak iets heel belangrijks: plezier maken. Te midden van al onze verplichtingen, deadlines, en verantwoordelijkheden lijkt lachen en spelen soms bijzaak. Maar het tegendeel is waar; plezier hebben is essentieel voor onze gezondheid en welzijn.
Uit onderzoek van psychologe Kelly McGonigal (2013) blijkt dat plezier en speelsheid niet alleen bijdragen aan een gelukkiger leven, maar ook aan een betere gezondheid. Haar studie toont aan dat lachen en ontspannen activiteiten ondernemen stress verminderen, het immuunsysteem versterken, en zelfs de levensverwachting kunnen verhogen. Mensen die ruimte maken voor plezier in hun dagelijkse routine zijn veerkrachtiger, ervaren minder angst en hebben meer energie.
Neem jezelf wat minder serieus, maak tijd voor ontspanning en vind het geluk in de kleine dingen. Het leven mag best een beetje luchtig zijn.
Referentie: McGonigal, K. (2013). The Upside of Stress: Why Stress Is Good for You, and How to Get Good at It