Foto: PATRICIA STEUR

Marijke Helwegen

Marijke Helwegen is geboren in Heerlen op 29 december 1948. Ze is een Nederlandse mediapersoonlijkheid. 

instagramadres: marijke_helwegen_officieel

In 2005 werd ze uitgeroepen tot Societyvrouw van het Jaar en kreeg zij de Society Award uitgereikt. Van 2005 tot en met 2007 presenteerde Helwegen ook een programma op de regionale zender Regio TV Utrecht. Ze kreeg landelijke bekendheid als het boegbeeld van de Plastische Chirurgie, en groeide later uit tot het symbool van authenticiteit. Sindsdien treedt zij op als gastspreker en ceremoniemeester voor bedrijven, organisaties en particulieren, waar ze onder ander spreekt over oordelen en vooroordelen. Ze werd op haar 18e verliefd op Harry en is al meer dan 50 jaar met hem getrouwd.

Tip 1: Ben de Kip met de gouden eieren

Geloof in jezelf en het stellen van doelen, zelfs in moeilijke tijden, kunnen leiden tot persoonlijke groei en succes. 

Uit het interview met Marijke:

''Ik had dus anorexia en werkte als secretaresse bij DSM.  Ik vond het geen leuk werk want ik trilde met mijn handen (waarschijnlijk door de anorexia) en kwam altijd op de verkeerde toetsen uit en typte de gekste woorden. Daardoor was ik een grootverbruikers van typex, er waren nog geen computers en moest ik alles zelf corrigeren.

Ik heb liters gebruikt en deed uren over een brief. Op een dag las ik in de telegraaf over een vacature om voor een groot verzekeringsbedrijf acquisitie te gaan doen. Ik wilde die baan enorm graag, en bad tot God: ´lieve heer help mij, als ik deze baan krijg dan word ik weer beter´. Bij het mariabeeld in de tuin zette ik madeliefjes en zei ook tegen haar: ´jij moet me helpen Maria, dit is iets wat ik echt wil, want ik ben erg goed en hier kan ik mijn talent in kwijt´.

Ik werd uitgenodigd voor een gesprek met 140 anderen, daar  bleven er 40 van over. Die 40 kregen als proef ieder 30 adressen die ze moesten bellen voor een gesprek. Ik bleef als enige over en bleek de beste te zijn.  

Ze dachten dat ik knettergek was of de kip met de gouden eieren. Ik werd aangenomen en bleek het de kip met de gouden eieren te zijn. Mijn zelfvertrouwen begon terug te komen. En met het terugkomen van het zelfvertrouwen kwam ook het plezier en de voldoening in het werk. Langzaam genas ik van anorexia. ''

Waarom doelen stellen?

Door jezelf doelen te stellen heb je meer motivatie en zul je betere prestaties halen. De kans dat jij je uiteindelijke doel haalt is een stuk groter. 

Probeer wel goede doelen op te stellen, je kunt online heel veel tips vinden. Hier al 2 wetenschappelijk bewezen tips:
1. Kleine stapjes, maak het haalbaar. De kans is groter dat je je grote doel haalt als je hem opdeelt in kleine stapjes. Bijvoorbeeld: ik wil uiteindelijk 5 km rennen, dus ik start met mijn sportkleding aandoen en een blokje van 10 minuten te wandelen. 

2. Ben zo specifiek mogelijk. Een voorbeeld: voor volgende week donderdag om 16 uur heb ik de eerste versie van mijn blog geschreven en heb ik iemand gevraagd hem te lezen. 

Als je een doel hebt bereikt, beloon jezelf. Geef jezelf een compliment, sta erbij stil dat het gelukt is, of verwen jezelf op een kleine (of grote) manier.

Veel succes!

Ref: Hoppe, J.D., Prokop, P., Rau, R. (2018). Empower, not impose! Preventing academic procrastination. Journal of Prevention and Intervention in the Community. 46(2): 184-198

Schunk, D.H. (1990). Goal Setting and Self-Efficacy During Self-Regulated Learning. Educational Psychologist, Vol. 25, Issue 1, pp 71-86.

 

Tip 2: Heb geen vooroordelen en blijf jezelf

Het is niet goed om te denken dat je al weet hoe iemand is of wat ze hebben meegemaakt zonder ze echt te kennen. Je moet openstaan voor verschillende kanten van mensen en begrijpen dat het leven ingewikkeld is.

Het zijn alleen de dommen die mij onderschatten

Uit het interview met Marijke:


Veel mensen hebben vooroordelen over mij die gebaseerd zijn op zogenaamde feiten die helemaal niet kloppen. Ze denken dat ik een oppervlakkig iemand ben die op de Gold Card van haar man zich heeft laten verbouwen.

Vooroordelen zijn makkelijk en zorgen dat je verder niet hoeft na te denken, maar eigenlijk ben je dan dom bezig. Vooroordelen maken de wereld simpel en overzichtelijk, maar de realiteit is altijd genuanceerder.

Ik heb hard gewerkt voor wat ik heb bereikt. Na mijn eerste baan waar ik goed verdiende had ik mijn eigen acquisitiebedrijf en werd in 1995 gevraagd door Schoemacher, die een privékliniek voor plastische chirurgie had, om voor hen te gaan werken in de communicatie. Ik gaf lezingen en presentaties voor vrouwen die meer wilden weten over cosmetische chirurgie. Voornamelijk ooglidcorrecties of borstvergrotingen.

Het was ontzettend boeiend en vernieuwend werk, want ik ben verbaal heel sterk en ik was er enorm goed in. Ik kreeg een zaal van 400 mensen makkelijk mee.

Ik kan erg zelfverzekerd, open en ontwapenend zijn, waardoor mensen om mij heen zich niet meer schamen om dingen erover te vragen. In die tijd deden mensen erg geheimzinnig over plastische chirurgie. Nu 30 jaar later is het gemeengoed, sterker nog: sommige jongeren laten veel meer doen dan ik ooit heb gedaan.

Ik zette het onderwerp op de kaart en verdiende er erg goed mee. Een bijkomstigheid hiervan was dat ik er ook buiten de cosmetische chirurgie bekend mee werd. Dat was zeker niet mijn oorspronkelijke intentie maar opeens was Marijke Helwegen overal te zien. Toen ik stopte met werken voor de Schoemachers in 2009 ben ik voor mezelf als BN-er doorgegaan omdat ik het nog steeds leuk vond om bijvoorbeeld tv-commercials te doen. Ook presentaties geef ik nog steeds, maar nu voor bedrijven in plaats van consumenten.

Ondanks mijn geringe opleiding ben ik aardig boven komen drijven. Het zijn alleen de dommen die mij onderschatten, niet studeren heeft mijn succes nooit in de weg gezeten.

Hier kun je testen hoe bevooroordeeld jij bent

Expert opinion Dr. Doeschka Anschutz , Psycholoog en Universitair docent

Het meest opvallende aan het interview met Marijke Helwegen vind ik dat ze meerdere keer het belang van je eigen pad kiezen benadrukt. Je niet teveel laten beïnvloeden door wat anderen vinden. Want dat doet de mens geen goed!

Dat blijkt wel uit het volgende feit: op
nr. 1 van de ‘Regrets of the dying’ (Bronnie Ware, ) staat dat stervende mensen er spijt van hebben dat ze het leven hebben geleid dat anderen van hen verwachtten en niet het leven dat echt bij henzelf paste. Dat zal Marijke niet overkomen schat ik zo in. En dat is best cool.

Geen wonder dus dat Marijke een van ’s lands bekende symbolen voor authenticiteit is geworden. Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid of karakter, ondanks invloeden van buitenaf.

We weten uit onderzoek dat hoe meer je het gevoel hebt authentiek te (kunnen) zijn, hoe beter je in je vel zit. Terwijl mensen die het gevoel hebben dat er geen goede match is tussen zichzelf als persoon en hun omgeving een hogere kans hebben op stressklachten, en zelfs op een burn-out.

Go Marijke!

 

Lab Of Life: 

Bij The Lab of Life zetten ze zich dagelijks in voor het bevorderen van welzijn en de mentale gezondheid bij jongeren en volwassenen. Dat doen ze met een concrete en wetenschappelijk bewezen effectieve aanpak gericht op blijvende gedragsverandering vanuit eigen regie.

Tip 3: Geef meer om de natuur dan om de mensheid.

Uit het interview van Marijke:

''Pas toen ik me echt vrij voelde, kon ik beter kijken naar de wereld om mij heen en kregen dieren en natuur een grotere rol in mijn leven. Daar was eerst geen plaats voor. 

Toen ik 17 was heb ik een keer tegen iemand gezegd dat ik niet gelukkig hoefde te worden, maar wel rijk en beroemd en een vrijstaand huis. Dat was ego. Wat ik nu belangrijk vind is vrede met mezelf, de natuur en de dieren.

Natuur en dieren geven mijn leven zin. Ik word gelukkig van dieren gelukkig te maken, en ben een echte dieren- en vooral vogelvriend geworden. Ik wordt blij van de kikkers in de vijver en de vogels in de tuin.

Ik heb verdriet als ik zie hoe wij omgaan met dieren, wezens die vaak van ons afhankelijk zijn. Of wanneer ik me realiseer dat er allerlei milieudoelstellingen niet gehaald worden, maar er gewoon op de oude voet wordt doorgegaan.

Een bijdragende factor hieraan die sterk onderschat wordt is het bevolkingsoverschot. Ik ben tegen het feit dat vrouwen zomaar acht of 10 kinderen kunnen krijgen. Er moet wereldwijd meer aandacht komen voor gezinsplanning en anticonceptie.  

Als het aan mij zou liggen mogen alle vrouwen na 2 kinderen gesteriliseerd worden om de bevolkingsgroei tegen te gaan. En tegelijkertijd moet er meer aandacht en geld gaan naar de natuur.

We moeten in balans blijven, niet alleen voor de natuur, maar ook voor ons eigen leefomgeving en toekomstige geluk.''

Help de Vogels 

Rijkdom en roem brengen geen geluk, wel vrede met jezelf zijn, de natuur en dieren. 

Ook geld zelf maakt niet gelukkig, maar hoe jij je geld besteed wel. In dit filmpje van TedEx verteld Elizabeth Dunn over Happy Money. Een van de meest gelukkig makende manieren om ons geld te gebruiken is door het te besteden aan anderen (daar vallen dieren ook onder). 

low angle photography of flock of silhouette of bird illustration

Dus zowel de natuur in Nederland ondersteunen en zelf gelukkiger worden?

Klik HIER om naar de website van de vogelbescherming te gaan en de vogels in ons land een beetje te helpen. (Daar maak je Marijke ook meteen gelukkig mee).